Boravišna pristojba

Boravišna pristojba prihod je turističkih zajednica kojeg su dužni plaćati domaći i strani državljani koji borave izvan mjesta svog prebivališta po svakom ostvarenom noćenju.

Domaćin je dužan prijavu odnosno odjavu gosta izvršiti unutar 24 sata od dolaska odnosno odlaska gosta.

Cijene boravišne pristojbe:
  • 8 kuna po danu za odraslu osobu
  • pola iznosa plaćaju djeca od 12 – 18 godina
  • djeca do 12 godina ne plaćaju pristojbu
  • osobe s invaliditetom oslobođene plaćanja uz predočenje iskaznice Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Vlasnici kuće ili stana za odmor na području Općine Tribunj plaćaju paušalni iznos boravišne pristojbe do 15. srpnja tekuće godine.

Važna obavijest: Budući da eVisitor, informacijski sustav za prijavu i odjavu turista nema opciju "Vlasnik kuće i bračni drug" i "1. i 2. član obitelji" u kategoriji obveznika BP-a već samo "Vlasnik kuće za odmor i članovi njegove obitelji" , eVisitor ne prepoznaje vlasnika kuće i njegovog bračnog druga kao originalne platitelje paušalnog iznosa BP-a u iznosu od 2x 60.00 kuna već prve dvije osobe koje se prve prijave kao "Vlasnik kuće za odmor i članovi njegove obitelji". Nakon toga svatko iznad 18 godina tko se prijavi kao "Vlasnik kuće i članovi njegove obitelji" plaća paušalni iznos BP-a u iznosu od 25.00 kuna. Svi koji to ne naprave do tog datuma dužni su plaćati boravišnu pristojbu po svakom ostvarenom noćenju za sebe i osobe koje borave u kući ili stanu 30 % od iznosa boravišne pristojbe.

Iznajmljivači smještaja u Tribunju plaćaju paušalni iznos boravišne pristojbe koji uplaćuju u tri jednaka obroka, s tim da prvi obrok dospijeva na naplatu 31. srpnja, drugi 31. kolovoza, a treći 30. rujna tekuće godine.

Od prikupljene boravišne pristojbe 65 % sredstava ide Turističkoj zajednici Općine Tribunj, od čega 30 % Turistička zajednica doznačuje Općini; 10 % sredstava ide Turističkoj zajednici Šibensko – kninske županije, a 25 % sredstava Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Inspekcijski nadzor nad obračunom, naplatom i uplatom boravišne pristojbe te prijavom i odjavom boravka turista obavlja Državni inspektorat i Carinska uprava.
Hrvatski
X